سرزمین حجاز از جهت آثار فقهی و حقوقی به دو قسمت تقسیم می شود: قسمت اوّل: منطقه ی حرم که شامل شهر مکه و حوالی آن است. این منطقه از نظر این که نخستین مرکز توحید و قبله ی مسلمین است و کعبه و مسجدالحرام در آن واقع است و مرکز اصلی آیین اسلام، نزول وحی، وطن پیامبر(صلی الله علیه وآله) و در حقیقت قلب و مرکز جهان اسلام، است از احترام و امنیّت خاصّی برخوردار است که بدین جهت آن را حرم می نامند.[2] مسلمانان تا زمانی که در این منطقه زندگی می کنند از امنیّت کامل برخوردارند و هر نوع جنگ در این سرزمین ممنوع است و نه تنها انسان ها که حیوانات نیز مصونیّت دارند و کشتن حیوانات حرم ممنوع است و برای مرتکبین، مجازات های مالی معینی مقرّر گردیده است. فقها همگی متفق اند که غیرمسلمانان به این منطقه ی حرم چه به عنوان عبور و چه به منظور اقامت حقّ ورود ندارند، ولی پیشوای مسلمین می تواند به آنان، تنها اجازه ی عبور دهد؛ بنابراین برای عبور باید اجازه ی رسمی کسب نمایند.[3] قسمت دوّم: سایر مناطق حجاز که شامل حدود مدینه، خیبر، فدک و سرزمین های اطراف آن است و از مناطق ممنوعه به شمار می رود. عبور غیرمسلمانان از این منطقه اگر از سه روز تجاوز نکند مانعی ندارد، ولی فقط مسلمانان می توانند در حجاز اقامت کنند. پیامبر(صلی الله علیه وآله) در آخرین ایّام زندگانی خویش توصیه می فرمودند که اقلیّت های مذهبی متعهّد نیز نمی توانند در حجاز مقیم شوند؛ فقط می توانند با کسب اجازه از مقامات مسئول مسلمین برای مدت محدودی داخل حجاز گردند. البتّه بروز عوارضی از قبیل بیماری آنها به خاطر سختی خروج از حجاز برای ذمیّان مجوّز اقامت بیش از سه روز است، و چنانچه در حجاز فوت کنند در همان جا دفن می شوند، ولی اگر در حرم فوت نمایند باید جنازه ی آنان به خارج حرم منتقل، و در بیرون حرم دفن شود. زنان غیرمسلمان گرچه از انعقاد قرارداد ذمّه و ادای جزیه معاف اند، در مورد حرم و حجاز، مانند سایر گروه های مذهبی از ورود و اقامت ممنوع اند و باید مانند مردان برای ورود به حجاز اجازه بگیرند[4]. در پایان مناسب است به این نکته توجّه شود که دولت ها از ورود افراد به بعضی از مراکز اطلاعاتی، امنیّتی، نظامی و... براساس مصالحی جلوگیری می نمایند و به بعضی هم، بر پایه ی ضوابط و قوانینِ مخصوصِ به خود، اجازه ی ورود می دهند، و یا از ساختن مسکن در بعضی از حواشی مراکز فوق و یا جاهای دیگر مانع می شوند؛ نمی توان این کار را ظلم و یا عدم آزادی تلقی کرد. همین طور مساجد و اماکن مخصوصی که از احترام خاصّی برخوردارند، نه تنها غیرمسلمین باید احترام آن اماکن را پاس دارند، بلکه مسلمین نیز باید با رعایت دقیق احکام و مقرّرات، وارد آنها شوند. پی نوشتها: [1]. وَ مَنْ دَخَلَهُ کانَ آمِناً. [2]. عرب ها قبل از اسلام، مسجدالحرام را محل امن می دانستند. مساحتی در حدود چهارفرسخا ئدر چهارفرسخ داشته که هر نوع درگیری و خون ریزی در آن را حرام می دانستند و هر مجرم یا قاتلی که خود را به این محل می رسانید تا زمانی که از آن جا خارج نشده بود در امنیّت کامل قرار داشت. و چهار ماه را ماه حرام می دانستند: رجب، ذی القعده، ذی الحجّه و محرّم، (محمد ابراهیمی و سید علی رضا حسینی، اسلام و حقوق بین الملل عمومی، ص 48-49). [3]. شیخ طوسی، مبسوط، ج 2، ص 65. [4]. ر. ک: عباسعلی عمید زنجانی، حقوق اقلیت ها، ص 170 177 و علامه حلّی، تذکرة الفقهاء، ص 445. منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
سرزمین حجاز از جهت آثار فقهی و حقوقی به دو قسمت تقسیم می شود:
قسمت اوّل: منطقه ی حرم که شامل شهر مکه و حوالی آن است. این منطقه از نظر این که نخستین مرکز توحید و قبله ی مسلمین است و کعبه و مسجدالحرام در آن واقع است و مرکز اصلی آیین اسلام، نزول وحی، وطن پیامبر(صلی الله علیه وآله) و در حقیقت قلب و مرکز جهان اسلام، است از احترام و امنیّت خاصّی برخوردار است که بدین جهت آن را حرم می نامند.[2]
مسلمانان تا زمانی که در این منطقه زندگی می کنند از امنیّت کامل برخوردارند و هر نوع جنگ در این سرزمین ممنوع است و نه تنها انسان ها که حیوانات نیز مصونیّت دارند و کشتن حیوانات حرم ممنوع است و برای مرتکبین، مجازات های مالی معینی مقرّر گردیده است.
فقها همگی متفق اند که غیرمسلمانان به این منطقه ی حرم چه به عنوان عبور و چه به منظور اقامت حقّ ورود ندارند، ولی پیشوای مسلمین می تواند به آنان، تنها اجازه ی عبور دهد؛ بنابراین برای عبور باید اجازه ی رسمی کسب نمایند.[3]
قسمت دوّم: سایر مناطق حجاز که شامل حدود مدینه، خیبر، فدک و سرزمین های اطراف آن است و از مناطق ممنوعه به شمار می رود. عبور غیرمسلمانان از این منطقه اگر از سه روز تجاوز نکند مانعی ندارد، ولی فقط مسلمانان می توانند در حجاز اقامت کنند.
پیامبر(صلی الله علیه وآله) در آخرین ایّام زندگانی خویش توصیه می فرمودند که اقلیّت های مذهبی متعهّد نیز نمی توانند در حجاز مقیم شوند؛ فقط می توانند با کسب اجازه از مقامات مسئول مسلمین برای مدت محدودی داخل حجاز گردند.
البتّه بروز عوارضی از قبیل بیماری آنها به خاطر سختی خروج از حجاز برای ذمیّان مجوّز اقامت بیش از سه روز است، و چنانچه در حجاز فوت کنند در همان جا دفن می شوند، ولی اگر در حرم فوت نمایند باید جنازه ی آنان به خارج حرم منتقل، و در بیرون حرم دفن شود.
زنان غیرمسلمان گرچه از انعقاد قرارداد ذمّه و ادای جزیه معاف اند، در مورد حرم و حجاز، مانند سایر گروه های مذهبی از ورود و اقامت ممنوع اند و باید مانند مردان برای ورود به حجاز اجازه بگیرند[4].
در پایان مناسب است به این نکته توجّه شود که دولت ها از ورود افراد به بعضی از مراکز اطلاعاتی، امنیّتی، نظامی و... براساس مصالحی جلوگیری می نمایند و به بعضی هم، بر پایه ی ضوابط و قوانینِ مخصوصِ به خود، اجازه ی ورود می دهند، و یا از ساختن مسکن در بعضی از حواشی مراکز فوق و یا جاهای دیگر مانع می شوند؛ نمی توان این کار را ظلم و یا عدم آزادی تلقی کرد.
همین طور مساجد و اماکن مخصوصی که از احترام خاصّی برخوردارند، نه تنها غیرمسلمین باید احترام آن اماکن را پاس دارند، بلکه مسلمین نیز باید با رعایت دقیق احکام و مقرّرات، وارد آنها شوند.
پی نوشتها:
[1]. وَ مَنْ دَخَلَهُ کانَ آمِناً.
[2]. عرب ها قبل از اسلام، مسجدالحرام را محل امن می دانستند. مساحتی در حدود چهارفرسخا ئدر چهارفرسخ داشته که هر نوع درگیری و خون ریزی در آن را حرام می دانستند و هر مجرم یا قاتلی که خود را به این محل می رسانید تا زمانی که از آن جا خارج نشده بود در امنیّت کامل قرار داشت. و چهار ماه را ماه حرام می دانستند: رجب، ذی القعده، ذی الحجّه و محرّم، (محمد ابراهیمی و سید علی رضا حسینی، اسلام و حقوق بین الملل عمومی، ص 48-49).
[3]. شیخ طوسی، مبسوط، ج 2، ص 65.
[4]. ر. ک: عباسعلی عمید زنجانی، حقوق اقلیت ها، ص 170 177 و علامه حلّی، تذکرة الفقهاء، ص 445.
منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
- [آیت الله اردبیلی] در کتابهای فقهی برای خانه خدا در مکه حریم امنی قائل شدهاند که اگر کسی در آنجا حیوانی را صید کنند و یا باعث ریختن خونی شود و یا هر عملی که باعث شکستن حریم امن الهی شود باید دیه و یا کفاره بدهد خواهشمند است مقدار حریم جغرافیایی محدوده حرم امن الهی خانه کعبه را بر اساس اندازه کیلومتر برای بنده بنویسید.
- [سایر] آیا اسلام و ایمان آوردن سران قبایل حجاز،پس ازفتح مکه بخاطراسلام دوستی بودیا اهداف دیگری داشتند؟
- [سایر] چرا ورود به مسجد که خانه ی خداست برای همگان آزاد نیست و اقلیّت های مذهبی حق ورود به آن را ندارند؟ آیا این کار موجب سلب آزادی آنان نمی شود؟
- [آیت الله سبحانی] در سنین کودکی مرتکب زنا شدم، لکن در حرم امن الهی توبه نمودم، ولی پس از ازدواج، همسرم از این موضوع مطلع شد و منزل را ترک کرد و فامیل و بستگان نیز با من قطع رحم نمودند. آیا همسرم می تواند منزل را ترک نماید و آیا می توانم همسر دیگری انتخاب نمایم؟
- [آیت الله سبحانی] اگر فردی در ماه حرام و در خارج از حرم مکه مجروح شود و در ماه حرام و در حرم مکه فوت کند آیا دیه تغلیظ می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی پس از دستگیری در دادگاه اظهار می دارد که من در حرم امن الهی یا حرم حضرت نبوی (صلی الله علیه وآله) و یا یکی از ائمه معصومین (علیهم السلام) در حضور دو شاهد عادل از گناهان خود توبه کرده ام و بر گفته خود نیز نوشته ای با امضای دو نفر ارائه می کند، آیا حد از او ساقط می گردد یا خیر؟ تعزیر چطور؟
- [سایر] صحنه ورود پیامبر به مکه و کعبه در جریان فتح مکه چگونه بود؟
- [سایر] صحنه ورود پیامبر به مکه و کعبه در جریان فتح مکه، چگونه بود؟
- [آیت الله اردبیلی] ورود و توقّف شخص جنب یا حائض در حرم امامزادگان چه صورتی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حد ورود حائض و جنب به حرم امام رضا (علیه السلام) چه مقدار است؟ آیا صحن ها هم جزء حرم حساب می شوند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] در شرع مقدس اسلام غسلهایی مستحب است و از آن جمله است: 1 - غسل جمعه؛ و اول وقت آن بعد از طلوع فجر روز جمعه است و بهتر آن است که نزدیک ظهر به جا آورده شود و اگر تا ظهر انجام ندهد مستحب است پس از ظهر تا غروب به جا آورد و بنا بر احتیاط در آن نیت ادا و قضا نکند و اگر در روز جمعه غسل نکند، مستحب است از صبح شنبه تا غروب قضای آن را به جا آورد و کسی که میداند در روز جمعه آب پیدا نخواهد کرد، میتواند روز پنجشنبه غسل را رجاءً انجام دهد و مستحب است انسان در موقع غسل جمعه بگوید: (أَشْهَدُ أَنْ لا إلهَ إلّا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَریِکَ لَهُ، وأَنَّ مُحَّمداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ، اللّهُمَّ صَلِّ علی مُحمّدٍ و آلِ مُحمّدٍ، واجْعَلنی مِنَ التَّوابینَ، واجْعَلْنی من المُتطَهّرِینَ). 2 - غسل شب اول و هفدهم و نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوم و بیست و چهارم ماه رمضان و در شب بیست و سوم غسل دیگری هم در آخر شب مستحب است. 3 - غسل روز عید فطر و عید قربان؛ و وقت آن پس از اذان صبح است و اگر بخواهند بعد از ظهر تا غروب غسل کنند بهتر آن است که به قصد رجاء انجام دهند و مستحب است آن را پیش از نماز عید به جا آورند. 4 - غسل شب عید فطر؛ و وقت آن از اول مغرب است تا اذان صبح و بهتر آن است که در اول شب به جا آورده شود. 5 - غسل روز هشتم و نهم ذی حجه و در روز نهم بهتر آن است که آن را در هنگام زوال آفتاب به جا آورد. 6 - غسل کسی که جایی از بدنش را به بدن میتی که غسل دادهاند رسانده باشد. 7 - غسل برای نماز حاجت. 8 - غسل احرام؛ احتیاط استحبابی مؤکّد در انجام غسل احرام است (تفصیل احکام آن در مناسک حج آمده است). 9 - غسل ورود حرم مکه مکرّمه؛ چه قبل از ورود حرم انجام دهد، چه بعد از ورود حرم، یا در مکه، یا در منزل خود در مکه. 10 - غسل ورود شهر مکه مکرّمه. 11 - غسل زیارت خانه کعبه. 12 - غسل طواف خانه خدا. 13 - غسل دخول کعبه. 14 - غسل برای نحر و ذبح و حلق. 15 - غسل ورود حرم مدینه منوره. 16 - غسل ورود شهر مدینه منوره. 17 - غسل وارد شدن مسجد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله. 18 - غسل وداع قبر مطهر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله. 19 - غسل برای مباهله با خصم. 20 - غسل دادن بچهای که تازه به دنیا آمده. 21 - غسل برای استخاره. 22 - غسل برای استسقاء. 23 - غسل توبه. 24 - غسل زیارت حضرت سید الشهداء علیهالسلام هر چند از دور باشد. 25 - غسل وداع زیارت حضرت سید الشهداء علیهالسلام.
- [آیت الله بهجت] اگر تا یک سال اعلان کرد و صاحب مال پیدا نشد، چنانچه در غیر حرم مکه پیدا کرده، میتواند از طرف صاحبش صدقه بدهد یا بهعنوان امانت برای صاحبش نزد خود نگهداری کند، یا به حاکم شرع بدهد یا برای خود بردارد و قصد کند که اگر صاحبش پیدا شد عوض آن را به او بدهد؛ و اگر در حرم مکه پیدا کرد، چنانچه قصد ندارد که بهعنوان امانت نگه دارد، ظاهر این است که صدقه میدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] پیش از داخل شدن در حرم مکّه، شهر مکّه، مسجد الحرام، خانه کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه مسجد پیغمبر وحرم امامان: مستحبّ است انسان غسل کند و اگر در یک روز چند مرتبه مشرّف شود، یک غسل کافی است و کسی که میخواهد در یک روز داخل حرم مکّه و مسجد الحرام و خانه کعبه شود، اگر به نیّت همه، یک غسل کند کافی است و نیز اگر در یک روز بخواهد داخل حرم مدینه وشهر مدینه و مسجد پیغمبر شود، یک غسل برای همه کفایت میکند و برایزیارت پیغمبر و امامان از دور یا نزدیک و برای حاجت خواستن از خداوند عالم و همچنین برای توبه و نشاط به جهت عبادت و برای سفر رفتن خصوصاً سفر زیارت حضرت سیّد الشهدأ7 مستحبّ است انسان غسل کند و اگر یکی از غسلهایمکانی وبعضی از غسلهای فعلی که گفته شد بجا آورد، و بعد کاری کند که وضو را باطل مینماید مثلاً بخوابد، غسل او باطل میشود ومستحبّ است دوباره غسل را بجا آورد.
- [آیت الله مظاهری] از اقسام ظلم، ظلم به نفس است که قرآن شریف مکرراً به آن تذکّر داده است: (وَ مَنْ یَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ)[1] (و هر کس از حدود الهی تجاوز کند، پس به تحقیق بر خویشتن ظلم کرده است.) و مراد از آن، مخالفت پروردگار عالم است در ترک واجبات و یا ارتکاب محرّمات که شقاوت را برای خود تهیه میکند، بلکه در ترک مستحبّات که خود را محروم از فیوضات الهی میکند. [1]. طلاق، 1.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چهار محل مسافر مخیّر است نماز را تمام یا شکسته بخواند: (شهر مکّه)، (شهر مدینه) (در این دو شهر تفاوتی بین شهر قدیم و جدید نیست)، (مسجد کوفه) و (حرم حضرت سیّد الشّهداء(علیه السلام)) و منظور از حرم، قسمت زیر گنبد و رواقها است. البته افضل در این موارد، نماز تمام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مسافر مخیّر است در شهر مکّه و شهر مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند یا شکسته، و در این سه مکان فرقی بین بناء اصلی و اوّلیّه و آنچه بعد اضافه شده نمی باشد، و نیز مسافر می تواند در حرم و رواق حضرت سیدالشّهداء(علیه السلام)بلکه در مسجد متصل به حرم نماز را تمام یا شکسته بخواند.
- [آیت الله مظاهری] پیش از داخل شدن در حرم مکّه، شهر مکّه، مسجد الحرام، کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه، مسجد پیغمبرصلی الله علیه وآله وسلم و حرم امامانعلیهم السلام، مستحب است انسان غسل کند، و اگر در یک روز چند مرتبه مشرف شود یک غسل کافی است، و کسی که میخواهد در یک روز داخل حرم مکّه و مسجدالحرام و کعبه شود، اگر به نیّت همه یک غسل کند کافی است. و نیز اگر در یک روز بخواهد داخل حرم مدینه و شهر مدینه و مسجد پیغمبرصلی الله علیه وآله وسلم شود، یک غسل برای همه کفایت میکند و برای زیارت پیغمبر و امامان از دور یا نزدیک و برای حاجت خواستن از خداوند عالم و همچنین برای توبه و نشاط به جهت عبادت و برای سفر رفتن خصوصاً سفر زیارت حضرت سیّد الشهداءعلیه السلام مستحب است انسان غسل کند و اگر یکی از غسلهایی را که در این مسئله گفته شد به جا آورد و بعد کاری کند که وضو را باطل مینماید مثلاً بخوابد، غسل او تا یک شبانه روز باطل نمیشود ولی برای نماز و مانند آن باید وضو بگیرد. _______ 1) شهادت میدهم بر اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست، و بر اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده خداوند و پیامبر اوست. خداوندا درود فرست بر محمد و آل محمد و مرا از توبه کنندگان و پاکان قرار ده.
- [آیت الله سیستانی] مسافر میتواند در تمام شهر مکه و مدینه و کوفه و در حرم حضرت سیدالشهداء علیهالسلام تا مقدار 5/11 متر تقریباً از اطراف قبر مقدس ، نمازش را تمام بخواند .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر تا یک سال اعلان کند و صاحب مال پیدا نشود در صورتی که ان مال را در غیر حرم مکه پیدا کرده باشد می تواند ان را برای صاحبش نگه دارد که هر وقت پیدا شد به او بدهد یا از طرف صاحبش به فقرا صدقه بدهد یا برای خود بردارد ولی هرگاه صاحبش پیدا شد حق دارد بگیرد و اگر ان مال را در حرم پیدا کرده باشد باید از طرف صاحبش به فقرا صدقه بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر تا یک سال اعلان کند و صاحب مال پیدا نشود؛ در صورتی که آن مال را در غیر حرم مکه پیدا کرده باشد می تواند آن را برای خود بردارد؛ یا برای صاحبش نگهداری کند که هر وقت پیدا شد به او بدهد؛ یا از طرف صاحبش صدقه بدهد و اگر آن مال را در حرم پیدا کرده باشد احتیاط واجب آن است که تصدق کند یا برای صاحب آن تا وقتی که احتمال دارد صاحب آن پیدا شود نگهدارد.